Що таке веселка?

21.03.2016 19:42

 

Звичайний промінь білого світла в дійсності є поєднанням всіх кольорів. Ти, напевно, помічав, що відбувається, коли промінь світла потрапляє на скошений краєчок дзеркала або на поверхню мильного міхура. Білий промінь розпадається на різні кольори. Ми побачимо червоний, оранжевий, жовтий, зелений, синій і фіолетовий кольори.

Предмет, який може розкласти промінь світла на його складові, називається «призмою». Утворені кольору створюють смужку з кольорових поєднаних ліній, яка називається «спектр». Веселка і є великий зігнутий спектр, або смуга кольорових ліній, що утворилися в результаті розкладання променя світла, що проходить через крапельки дощу. У даному випадку краплі дощу виконують роль призми.

Веселка з'являється тільки під час зливи, коли йде дощ і одночасно світить сонце. Перебувати необхідно суворо між сонцем (воно повинно бути ззаду) і дощем (він повинен бути перед тобою). Інакше веселки не побачити! Сонце посилає свої промені, 'які, потрапляючи на крапельки дощу, створюють спектр. Сонце, ваші очі і центр веселки повинні знаходитися на одній лінії! Якщо сонце високо в небі, провести таку пряму лінію неможливо. Ось чому веселку можна спостерігати тільки рано вранці або ближче до вечора. Ранкова веселка означає, що сонце знаходиться на сході, а дощ іде на заході. При післяобідньої веселці сонце розташоване на заході, а дощ — на сході.

Забобонні люди вважали, що веселка є поганим знаком. Вони вважали, що душі померлих переходять у потойбічний світ по веселці, і якщо з'явилася веселка, це означає чиюсь близьку кончину.